HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

Felhívás

‼️ Kormányhatározatba foglalták a hétfőtől érvénybe lépő új korlátozásokat ‼️
A megszorító intézkedések egyelőre 30 napig lesznek érvényesek.
Az egyik újdonság, hogy az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozatába foglaltak ellenére végül a hatóságok úgy döntöttek: ❗️az óvodákat, iskolákat igen❗️de a bölcsődéket és az afterschool-okat nem zárják be. Ezt tanügyminisztériumi rendelet írja elő.
- azok a teraszok, amelyek fedettek és legalább kétoldalról zártak, zárt térnek számítanak, tehát ezekben nem történhet kiszolgálás, beleértve az ideiglenes paravánokkal elkülönített teraszhelyiségeket is;
- hétfőtől kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése az utcákon és köztereken a fertőzési rátától függetlenül az 5 éven felülieknek;
– az üzleteket és a különböző szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységeket 21 órakor be kell zárni; a házhoz szállításra, a gyógyszertárakra és a benzinkutakra a korlátozás nem érvényes;
- 23 és 5 óra között kijárás korlátozás lép érvénybe;
- Éjszaka a lakást csak munkavégzés, gyógyszerbeszerzés, orvosi vizsgálat, ingázás, gyerek- és idősgondozás céljából vagy a családban történt haláleset miatt lehet elhagyni. Kint lehet éjszaka tartózkodni, ha hosszabb – repülőgéppel, vonattal, távolsági busszal való – utazás nyúlik át erre az időintervallumra. A lakhelyelhagyás célját a személyi adatokkal együtt egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban kell rögzíteni, a kitöltött formanyomtatványt pedig az éjszakai igazoltatáskor fel kell mutatni a hatóságoknak. A nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni a személyi adatok és a lakhely elhagyásának indokának feltüntetésével.
- Tilos lesz bármilyen jellegű társas összejövetel (például keresztelő, lakodalom, családi évforduló megünneplése, házibuli) kültéri vagy beltéri megtartása.
- Bezárják a zárt térben működő élelmiszerpiacokat, ócskapiacokat, de a mall típusú bevásárlóközpontokat nem.
- Az új előírások értelmében nem tarthatók vásárok sem, de a kültéri élelmiszerpiacok nyitva maradhatnak az egészségügyi szabályok betartásával.
- A közintézmények, az állami és magánvállalatok alkalmazottai kötelező módon távmunkában dolgoznak. Ott, ahol ez nem lehetséges és legalább 50-en dolgoznak, az alkalmazottakat legalább két csoportba kell osztani, és időeltéréssel kell elkezdeniük és befejezniük a műszakot.
❗️Az intézkedések hétfőtől egyelőre 30 napig érvényesek, azt követően helyzetfelmérés következik, amely eredményei alapján döntenek a továbbiakról.
Azokban a régiókban, ahol magas az esetszám, további szigorításokat is bevezethetnek.

Visit Harghita

Harghita app logo RGB

Hargita hazavár

go6WNHwg

Proiect - Sipoca 35

SIPOCA 35 imagine banner