HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

Közlemény

Az április 27-én hozott 10-es számú katonai rendelet előírásai:
A 65 év fölötti személyek - napszaktól függetlenül - csak és kizárólag a következő okokból hagyhatják el lakhelyüket:

  • munkavégzés
  • halaszthatatlan orvosi vizsgálat
  • mezőgazdasági tevékenység
  • a maguk által megtermelt élelmiszerek értékesítése

Reggel 7 és 11, illetve este 7 és 10 óra között:

  • bevásárlás, gyerekek elkísérése, más idős emberek, betegek, fogyatékkal élők gondozása, családtagok halálesete, háziállatok szükségletének kielégítése, rövid séta a lakhely körül (továbbra is tilos a csoportos tevékenység).

Mindkét esetben érvényesek a hármas számú katonai rendelet vonatkozó előírásai a saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra vonatkozóan!
A szabályok akkor lépnek érvénybe, amikor a 10-es katonai rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben.
A kereskedelmi egységeknek úgy kell megszervezniük tevékenységüket, hogy a két említett időintervallumban előnyt biztosítsanak az idősek kiszolgálásában.

Hosszabbítás
Meghosszabbítják Románia és tizenhárom ország közötti repülőjáratok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést.
E szerint április 28-tól kezdődően további 14 napra felfüggesztik a Románia és Spanyolország közötti repülőjáratokat, ugyanakkor május 2-ától kezdődően 14-ig meghosszabbítják a Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Hollandia, Törökország és Irán közötti járatok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést.
Május 3-tól további 12 napra felfüggesztik a Románia és Olaszország közötti járatokat, és ugyanez érvényes május 14-ig a Románia és Franciaország, illetve Németország közötti repülőjáratokra.

Posta
A szükségállapot ideje alatt a postások a címzett postaládájába helyezik a küldeményeket. Ez alól a módszer alól csak a bírósági eljárásokkal kapcsolatos dokumentumok képeznek kivételt. A procedúra részleteit a Román Postának kell kidolgoznia.

Fokozatos feloldások
"Május 15-e után fokozatosan lazítunk a korlátozásokon, e dátum után még felelősebbeknek kell lennünk a szabályok betartása terén” – fogalmazott a tárcavezető.
Vela rámutatott, közeledik május 1-je, és bár szép időt jósolnak erre a napra, meg kell vizsgálni a prioritásokat, az embereknek tudatosítaniuk kell, hogy az egészség és szeretteink védelme mindennél fontosabb. „Biztosítom önöket, hogy a belügyminisztérium és partnerstruktúrái nem fognak lazítani ebben az időszakban. Meggyőződésem, hogy önök az elkövetkezőkben is felelősségről, szolidaritásról és hazafiságról tesznek tanúbizonyságot” – fogalmazott.
A miniszter azt mondta, „lassan-lassan visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba”. „Tudjuk, hogy nehéz önöknek, mindannyiunknak nehéz, de a cél közös: erősíteni a védelmet ezen ellenség előtt, amely óriási kihívás elé állította az egész bolygót” – nyomatékosította Marcel Vela.

Visit Harghita

Harghita app logo RGB

Hargita hazavár

go6WNHwg

Proiect - Sipoca 35

SIPOCA 35 imagine banner

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere