HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

Közlemény

 

A 2020 április 9-én kelt 8-as számú katonai rendelet fontosabb szabályozásai a következők:

 • Lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak. Az ingázás a határsáv 30 kilométeres körzetében lehetséges azok számára, akiknél nem mutatkoznak a vírusfertőzés jelei. Az ingázók a következő átkelőket használhatják: Kiszombor-Nagycsanád, Nagylak, Battonya-Tornya, Gyula-Gyulavarsánd, Méhkerék-Nagyszalonta, Ártánd-Bors, Létavértes-Székelyhíd, Vállaj-Csanálos és Csengersima-Pete. Ezeken a határátkelőkön megengedett az átkelés mezőgazdasági gépekkel is.
 • További 14 napig nem közlekedhetnek oda-vissza a repülőgépek Spanyolországba. A tiltás április 14-étől érvényes, és nem vonatkozik az állami gépekre, a teher- és postajáratokra, humanitárius vagy orvosi célú gépekre.
 • Zöld jelzést, szabad kijárást kaptak csütörtök estétől a kereskedelmi célú halászatot folytató személyek, továbbá a méhészek is. (Utóbbiaknak kötelező maguknál tartaniuk a megyei állategészségügyi hatóságok által kiállított igazolást).
 • A szükségállapot idején is folytathatják tevékenységüket a növényvédő szereket forgalmazó boltok.
 • Fellfüggesztik többek között a búza, árpa, zab, kukorica, rizs, napraforgó, szója, cukor, liszt, olaj kivitelét az országból a sürgősségi állapot ideje alatt.
 • Hasonlóképpen betiltották az energetikai vállalatok részvényeinek kereskedését.
 • Ortodox nagycsütörtökön és nagypénteken a termelők meghosszabbíthatják a nyitva tartást.
 • Az őstermelők közlekedhetnek az otthonaik és a gazdaságuk között, szállíthatják a terményt a gazdaság és az élelmiszerpiacok között, de mindezt csak saját felelősségre kitöltött igazolással, valamint őstermelői igazolvánnyal tehetik meg.
 • Az élelmiszerpiacoknak a szükségállapot teljes időtartama alatt nyitva kell tartaniuk, hogy az őstermelők értékesíthessék terményeiket, a piacigazgatóságoknak biztosítaniuk kell a járványügyi óvintézkedések szigorú betartását.
 • A lakás abban az esetben is elhagyható, ha annak céja autóalkatrész- vagy autóvásárlás.
 • Az autószerelőkre és autómentőkre nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom.
 • A külföldről hazatérő személyforgalom korlátozásai továbbra is érvényesek.
 • Mindkét húsvétot megelőző nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton az élelmiszerboltok meghosszabbíthatják nyitvatartási programjukat.
 • A szükségállapot ideje alatt tilos a különböző szociális jellegű tevékenységek beszüntetése, az öreg- és gyerekotthonok (legyenek állami vagy magánkézben lévő intézmények) működésének felfüggesztése. Ezeknek az intézményeknek a személyzetét munkahelyi elkülönítésre kötelezik, vagy olyan speciális helyszínen tölthetik a pihenőidejüket, ahová külső személynek nincs bejárása.

* a hozzátartozók - amennyiben bizonyítják, hogy biztosítani tudják a megfelelő feltételeket - kérhetik a bentlakók áthelyezését vagy hazaszállítását

* a szükségállapot idején csak 45 napos felmondási idővel hagyhatják ott munkahelyeiket a fent említett szociális intézmények alkalmazottai.
‼️ Fontos megjegyezni, hogy továbbra is nyilatkozatköteles minden lakhelyelhagyás.
‼️ Marcel Vela belügyminiszter megismételte korábbi, a külföldön élő román állampolgárokhoz intézett felhívását, miszerint ne jöjjenek haza: idén fogadott hazájukban üljék meg a húsvéti ünnepeket.

Visit Harghita

Harghita app logo RGB

Hargita hazavár

go6WNHwg

Proiect - Sipoca 35

SIPOCA 35 imagine banner

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere