HungarianMagyarRomanianro-ROEnglish (UK)

Meg kell újítani a termelői bizonylatot

piaci kep
Minden gazda köteles az év elején megújítani vagy kiváltani a termelői bizonylatot – még azoknak is új dokumentumot kell kérniük, akik egyébként tavaly az év folyamán kapták kézhez. Az engedélyt a polgármesteri hivatalok bocsátják ki a mezőgazdasági jegyzékek alapján. 

A mezőgazdasági terménypiac szabályozására vonatkozó 145/2014-es törvény szerint minden gazdának kötelessége év elején a polgármesteri hivataloknál igényelni a termelői bizonylatot. Ezt a mezőgazdasági jegyzék alapján bocsátja ki a községvezetés.

„Nagyon fontos, hogy a gazdák a polgármesteri hivatalokban ellenőrizzék, megegyezik-e a jegyzékben szereplő adat a valósággal, mert márciusban a bizonylat szükséges a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) támogatásának igénylésekor is. Mind a megmunkált területre, mind a bevetett kultúrára, illetve az állatállományra vonatkozó adatoknak találniuk kell, ellenkező esetben – az APIA utólagos ellenőrzésekor – elutasíthatják a támogatást – figyelmeztet Ioan Rusu, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezérigazgatója – írja a Népújság.

Az intézményvezető szerint több községben nem naprakészek a mezőgazdasági jegyzékek, holott ezeket évente ellenőrizni kellene. Az igazgató azt ajánlotta a gazdáknak, hogy váltsák ki a forgalmazói könyvecskéket (carnet de comercializare) is, hiszen a törvény azt is előírja, hogy enélkül még a begyűjtőkhöz sem szabad beszolgáltatni a tejet, ugyanakkor tilos bármilyen termény (gabona, zöldség, tejtermék, hús, felvágott stb.) forgalmazása, így a piacokon való árusítás is.

Visit Harghita

Harghita app logo RGB

Hargita hazavár

go6WNHwg

Proiect - Sipoca 35

SIPOCA 35 imagine banner

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere